Potęgi
Akemi: Potęgi. Prośba o sprawdzenie poprawności.
Wykończę się zaraz.
Czy może mi ktoś sprawdzić, gdzie robię błąd? Bo za każdym razem wynik mam inny xD
a) 0,254 *165 *8−3
(14)4 * (42)5 * (42)−3
4−4 * 410 * 4−6 = 4 (chyba powinno wyjść 8)
b) (chyba mam dobrze)
(320 * 9−10) : 27−1
[320 * (32)−10)] *27
(320 * 3−20) * 27 = 27
5 cze 15:23
Akemi: To aż takie trudne przykłady?
5 cze 15:49
Cusack: 8−3 ≠ (42)−3
5 cze 15:51
Akemi: Fakt... Więc jak to powinno być? Zaznaczę, że to zadanie powinno być w postaci potęgi liczby 4.
5 cze 15:53
Cusack: 8 = 43/2
5 cze 15:54
Akemi: I tu jest problem, bo licząc z Googlowskim kalkulatorem wychodzi mi 4
2... ale nie wiem, z
jakiej racji
5 cze 15:57
5-latek : W a masz blad bo 4
2≠8 tylko 16 Zamien to na postawe 2
czyli bedzie 0,25
4*16
5*8
−3
4
−4*4
10*2
−6
(2
2)
−4*(2
2)
10*2
−6=2
−8*2
20*2
−6 = teraz policz
zapamietaj sobie ze 8=2
3 a 16=4
2=2
4 Podpunkt b −dobrze
5 cze 15:59
Cusack: różnie bywa z kalkulatorami

sprawdź czy wszystko poprawnie wpisałeś.
5 cze 16:00
5-latek : Jesli ma byc w postaci potegi liczny 4 to potem zamien ten wynik na podstawe 4 .
5 cze 16:02
Akemi: 3 * −3 = −9, nie −6.
4−4 * 410 *2−9
(22)−4 * (22)10 * 2−9
2−8 * 220 * 2−9
23 = 42... tak?
5 cze 16:05
Akemi: Nie, moment, 4 32 jak proponował Cusack. Co ja mam z tym 42... xD
5 cze 16:07
Akemi: 4 3/2
5 cze 16:09
Akemi: Dzięki

W końcu mam wszystko.
5 cze 16:19
Cusack:
5 cze 16:22