Oblicz zbiór wartości funkcji
filipm13: Określ zbiór wartości funkcji
y= cos22x − cos2x −2
Przekształcam, że cos2x=t, i otzymuję
y= (cos2x −0,5)2 − 9/4
Powiedźcie co robię źle:
−1≤ cosx ≤1
−1≤ cos2x ≤1
−1,5 ≤ cos2x −0,5 ≤ 0,5
9/4 ≤ (cos2x−0,5)2 ≤ 0,25
−2,25 ≤ (cos2x −0,5)2 −9/4 ≤ −2
Ma wyjśc zw= od −2,25 do 0
5 cze 15:22
Cusack: 0 ≤ (cos2x−0,5)2 ≤ 9/4
5 cze 15:46
Basia:
t = cos(2x)
t∊<−1;1>
f(t) = t
2−t−2
i badasz tę funkcję w przedziale <−1;1>
| | 1 | |
czyli dla t = |
| masz wartość najmniejszą = (12)2−12−2 = |
| | 2 | |
14−
24−
84 = −
94 = −2,25
wartość największa to albo f(1) albo f(−1)
f(1) = 1−1−2 = −2
f(−1) = 1+1−2 = 0
czyli 0
stąd ZW = <−2,25 ; 0>
5 cze 15:47
filipm13: czy wartosc największa jest zawsze w F(1) lub F(−1), jeżeli nie to od czego to zależy
5 cze 15:53
Basia: od kształtu paraboli i położenia jej wierzchołka
tu ramiona paraboli są skierowane do góry czyli wierzchołek wskazuje wartość najmniejszą
(bo xw należy do rozpatrywanego przedziału), a wartość na jednym z końców wartość
największą
jeżeli ramiona są skierowane w dół wierzchołek wskazuje wartość największą (o ile xw
należy do rozpatrywanego przedziału),a wartość na jednym z końców przedziału jest
wartością najmniejszą
jeżeli xw nie należy do rozpatrywanego przedziału wartość najmniejszą i największą
wskazują wartości na końcach przedziału
5 cze 15:59
pigor: ... , lub tak :
f(cos2x)=cos
22x−cos2x−2=cos
22x−2*
12cos2x+
14−2
14=
=
(cos2x−12)2−2,25 i −1≤ cos2x≤ 1, a ponieważ
f(
12)=0
2−2,25=
−2,25 , f(−1)= (−1,5)
2−2,25=
0 , f(1)=
122−2,25=
−2,
więc
y najm.= −2,25 , zaś
y najw.= 0 . ...
5 cze 16:15