oblicz całkę
anna: 1) ∫
10 x
2e
x dx
5 cze 15:18
Basia:
ad.1
policz najpierw całkę nieoznaczoną (dwa razy przez części)
potem jak (2)
ad2.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
A∫B− |
| dx = |
| A|B = |
| − |
| |
| | x2 | | x | | B | | A | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−∞∫0 − |
| = limB→0− [ limA→−∞ [ |
| − |
| ]] = |
| | x2 | | B | | A | |
| | 1 | | 1 | |
limB→0−[ |
| −0 ] = limB→0− |
| = −∞ |
| | B | | B | |
5 cze 15:43
anna: odnośnie przykładu drugiego, to po co te wszystkie granice ?
| | 1 | |
czy |
| = 0  |
| | −∞ | |
5 cze 18:52
Basia: | | 1 | |
a niby jak inaczej policzyć wartość |
| dla x=0 i dla x= −∞ ? |
| | x | |
5 cze 18:59
anna: ok, ale
| 1 | |
| = 0  |
| 0 | |
5 cze 19:05
anna: odnośnie przykładu pierwszego otrzymuję:
x2ex − 2xex + 2ex i co dalej ?
5 cze 19:17
5 cze 19:21
Basia:
jeżeli dobrze policzyłaś to nie ma żadnych przeszkód żeby wprost policzyć
F(1) − F(0) = (e − 2e + 2e) − (0−0+2) = e−2
5 cze 19:24