X
Kamila: jest tu ktoś kto potrafi sprawdzić czy firma istnieje w KRS?
5 cze 14:35
irena_1:
A czemu sama nie sprawdzisz?
5 cze 14:37
5 cze 14:38
Kamila: raczej ta firma nie istnieje ale mam tyle danych sama nie wiem jak to sprawdzić pomożesz ?
5 cze 14:40
Kamila: Kenox
ul.Woronicza 45/c
00−999 warszawa
nip: 663−28−78−671
regon: 300562934
tel. 664631188
wpis do ewidencji gospodarczej 4457856
5 cze 14:41
anka: Sprawdzałam tą firmę w CEIDG −nr NIP i nr REGON nie istnieje w tym rejestrze czyli takiej firmy
w Polsce nie ma. Zastanawiam się tylko czy takie podawanie nieprawdziwych danych nie powinno
być ścigane przez odpowiednie instytucje.
17 cze 11:21
b.: Skoro to forum matematyczne, to sprawdzę 'matematycznie', że regon jest fałszywy.
wg
https://pl.wikipedia.org/wiki/REGON
"Dziewiąta cyfra jest cyfrą kontrolną obliczaną następująco: Wagi: 8 9 2 3 4 5 6 7"
Liczymy sumę dla pierwszych 8 cyfr podanego REGONu:
8*3 + 9*0 + 2*0 + 3*5 + 4*6 + 5*2 + 6*9 + 7*3 = 24+15+24+10+54+21 = 148 = 143 + 5 = 11k + 5
reszta z dzielenia tej sumy przez 11 wynosi 5, więc ostatnią, kontrolną cyfrą REGONu powinna
być właśnie piątka −− a jest czwórka. Stąd REGON jest fałszywy.
Można sprawdzić tez cyfrę kontrolną dla podanego NIPu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/NIP , jeśli się nie pomyliłem, to
dostaje się czwórkę −− a w podanym jest jedynka. Znowu fałszywy numer.
Nawiasem mówiąc, również i w innych numerach są cyfry kontrolne, np. w PESEL czy ISBN.
17 cze 11:40