Ciągi arytmetyczne
Akemi:
1. Ciąg arytmetyczny dany jest wzorem an=3n − 2
Podaj wzór na sumę n początkowych wyrazów tego ciągu.
2. W ciągu arytmetycznym Sn = n2 +3n wyznacz różnicę tego ciągu.
3. Ciąg geometryczny dany jest wzorem an=5* (12)n−2. Wyznacz iloraz tego ciągu.
5 cze 14:15
irena_1:
1.
a
1=3*1−2=1
| | 1+3n−2 | | n(3n−1) | |
Sn= |
| *n= |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 cze 14:32
irena_1:
2.
Sn=n2+3n
a1=S1=12+3*1=1+3=4
S2=22+3*2=4+6=10
a2=S2−S1=10−4=6
r=a2−a1=6−4=2
5 cze 14:34
irena_1:
3.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an=5*( |
| )n−2=5*2*( |
| )n−1=10*( |
| )n−1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5 cze 14:36
Akemi: Niech Ci nauczyciel/szef w samych awansach nagrodzi.

W pierwszym miałam obawy, czy tak zrobić, drugiego kompletnie nie ruszyłabym, a 3 wyszło mi
innym sposobem... ale w sumie nie wiem, czemu mi dobrze wyszło.

Bardzo dziękuję!
5 cze 14:39
Akemi: Chociaż w sumie... nie wiem, czemu w 3. pojawia się '5*2' − to przez potęgę n−2?
5 cze 14:41