matematykaszkolna.pl
suma cotangensów teofrast: Oszacowanie górne sumy ctgα+ctgβ+ctgγ. Miary kątów α,β,γ pewnego trójkąta należą do przedziału [ 45o ; 90o ]. Pokazać, że ctgα+ctgβ+ctgγ ≤ 2.
5 cze 12:38
teofrast: Zadanie okazuje się być oczywiste: w [ 45o ; 90o ] ctg ↘ od 1 do 0, zatem: ctgα+ctgβ+ctgγ = ctgα+ctgβ − ctg ( α+β ) ≤ 1 + 1 − "coś" ≤ 2. Równość zachodzi dla α = β = 45o.
5 cze 13:33
teofrast: Mały komentarz: Powyższy problem wynikł z rozwiązywania zadania maturalnego z jednego z państw afrykańskich; oryginalne zadanie brzmiało: Udowodnić, że w trójkącie o bokach a, b, c, i wysokościach ( odpowiednio ) ha , hb , hc oraz kątach należacych do przedziału [ 45o ; 90o ] zachodzi nierówność: 12 ≤ ( a2 + b2 +c2 ) ( 1(ha)2 + 1(hb)2 + 1(hc)2 ) ≤ 16 Po przekształceniach otrzymuje się 3 ≤ ctgα+ctgβ+ctgγ ≤ 2. (Lewa strona nierówności jest klasyczną nierównością trygonometryczną prawdziwą dla każdego trójkąta − dowód np. tutaj: http://mathchina.net/dvbbs/dv_rss.asp?s=xhtml&boardid=3&id=4129&page=3 )
5 cze 13:52
AC: Nie takie oczywiste, bo α+β≥90 a wtedy ctg( α+β) ≤ 0, czyli to coś ≤ 0
5 cze 13:53
teofrast: Faktycznie, próbowałem rozwiązać w pamięci bez papieru... Czyli jesteśmy w punkcie wyjścia...
5 cze 14:04
AC: Oznaczmy: a=ctgα; b=ctgβ; c=ctgγ Zachodzą związki:
 1−ab 
c=ctg(180−(α+β))= −ctg(α+β)=

a+b 
analogicznie:
 1−bc 
a=

b+c 
 1−ac 
b=

a+c 
Przekształcamy te 3 równania: ac + bc = 1 − ab ab + bc = 1 − ac ab + ac = 1 − bc dodajemy stronami 2(ab + bc + ac) = 3 − (ab + bc + ac)⇒ ab + bc + ac=1 teraz liczymy (a + b + c)2 = a2 +b2 +c2 + 2 ≤ 2 + (a + b + c) ostatnie przejście wynika z faktu że 0 ≤ a ≤ 1 ⇒ a2 ≤ a analogicznie dla b2 i c2 Teraz oznaczmy przez x = a + b + c x2 ≤ 2 + x⇒ x2 −x − 2 ≤ 0 ⇒ (x + 1)(x − 2) ≤ 0 Ponieważ x + 1 > 0 to x − 2 ≤ 0 ⇒ x ≤ 2 co kończy dowód.
5 cze 20:47
teofrast: Śliczny dowód...Bardzo dziękuję. Nie zdawałem sobie sprawy jak byłem blisko: wartość sumy cyklicznej iloczynów kotangensów ( =1) była mi znana...szkoda, że sam nie wpadłem na resztę... Pozdrawiam, « teofrast »
5 cze 22:40
AC: Ja zastanawiam się jak to możliwe, że takie zadania dają na maturze, sam musiałem nieźle kombinować, co w warunkach stresu maturalnego byłoby raczej niemożliwe. Pozdrawiam.
5 cze 22:49
Ajtek: AC, to może być zadanie maturalne sprzed reformy oświaty. Cześć emotka.
5 cze 22:53
teofrast: To jest zadanie maturalne z KAMERUNU (sprzed parunastu lat) Abiturienci patrzą się na biegające żyrafy i antylopy za oknem i... stres maturalny mija! Bawię się w rozwiązywanie tych afrykańskich zadań, bo to bardzo przyjemne i satysfakcjonujace zajęcie. Jak czegoś nie będę umiał zrobić, to wrzucę na forum... Pozdrawiam wszystkich partycypantów mojego postu « t »
5 cze 23:35