suma cotangensów
teofrast: Oszacowanie górne sumy ctgα+ctgβ+ctgγ.
Miary kątów α,β,γ pewnego trójkąta należą do przedziału [ 45o ; 90o ].
Pokazać, że
ctgα+ctgβ+ctgγ ≤ 2.
5 cze 12:38
teofrast: Zadanie okazuje się być oczywiste: w [ 45o ; 90o ] ctg ↘ od 1 do 0, zatem:
ctgα+ctgβ+ctgγ = ctgα+ctgβ − ctg ( α+β ) ≤ 1 + 1 − "coś" ≤ 2.
Równość zachodzi dla α = β = 45o.
5 cze 13:33
teofrast: Mały komentarz:
Powyższy problem wynikł z rozwiązywania zadania maturalnego z jednego z państw afrykańskich;
oryginalne zadanie brzmiało:
Udowodnić, że w trójkącie o bokach a, b, c, i wysokościach ( odpowiednio ) h
a , h
b ,
h
c oraz kątach należacych do przedziału [ 45
o ; 90
o ] zachodzi nierówność:
12 ≤ ( a
2 + b
2 +c
2 ) (
1(ha)2 +
1(hb)2 +
1(hc)2 ) ≤ 16
Po przekształceniach otrzymuje się
√3 ≤ ctgα+ctgβ+ctgγ ≤ 2.
(Lewa strona nierówności jest klasyczną nierównością trygonometryczną prawdziwą dla każdego
trójkąta − dowód np. tutaj:
http://mathchina.net/dvbbs/dv_rss.asp?s=xhtml&boardid=3&id=4129&page=3 )
5 cze 13:52
AC:
Nie takie oczywiste, bo α+β≥90 a wtedy ctg( α+β) ≤ 0,
czyli to coś ≤ 0
5 cze 13:53
teofrast: Faktycznie, próbowałem rozwiązać w pamięci bez papieru... Czyli jesteśmy w punkcie wyjścia...
5 cze 14:04
AC:
Oznaczmy:
a=ctgα; b=ctgβ; c=ctgγ
Zachodzą związki:
| | 1−ab | |
c=ctg(180−(α+β))= −ctg(α+β)= |
| |
| | a+b | |
analogicznie:
Przekształcamy te 3 równania:
ac + bc = 1 − ab
ab + bc = 1 − ac
ab + ac = 1 − bc
dodajemy stronami
2(ab + bc + ac) = 3 − (ab + bc + ac)⇒ ab + bc + ac=1
teraz liczymy
(a + b + c)
2 = a
2 +b
2 +c
2 + 2 ≤ 2 + (a + b + c)
ostatnie przejście wynika z faktu że 0 ≤ a ≤ 1 ⇒ a
2 ≤ a
analogicznie dla b
2 i c
2
Teraz oznaczmy przez x = a + b + c
x
2 ≤ 2 + x⇒ x
2 −x − 2 ≤ 0 ⇒ (x + 1)(x − 2) ≤ 0
Ponieważ x + 1 > 0 to x − 2 ≤ 0 ⇒ x ≤ 2
co kończy dowód.
5 cze 20:47
teofrast: Śliczny dowód...Bardzo dziękuję. Nie zdawałem sobie sprawy jak byłem blisko: wartość sumy
cyklicznej iloczynów kotangensów ( =1) była mi znana...szkoda, że sam nie wpadłem na resztę...
Pozdrawiam,
« teofrast »
5 cze 22:40
AC:
Ja zastanawiam się jak to możliwe, że takie zadania dają na maturze, sam musiałem nieźle
kombinować, co w warunkach stresu maturalnego byłoby raczej niemożliwe.
Pozdrawiam.
5 cze 22:49
Ajtek:
AC, to może być zadanie maturalne sprzed reformy oświaty.
Cześć

.
5 cze 22:53
teofrast: To jest zadanie maturalne z KAMERUNU (sprzed parunastu lat) Abiturienci patrzą się na biegające
żyrafy i antylopy za oknem i... stres maturalny mija! Bawię się w rozwiązywanie tych
afrykańskich zadań, bo to bardzo przyjemne i satysfakcjonujace zajęcie. Jak czegoś nie będę
umiał zrobić, to wrzucę na forum...
Pozdrawiam wszystkich partycypantów mojego postu
« t »
5 cze 23:35