rozwiąż równanie różniczkowe
uczeń: rozwiąż równanie różniczkowe
y''−7y'+12y=5
5 cze 11:45
Krzysiek: jak się rozwiązuje równanie liniowe jednorodne/niejednorodne?
na pewno miałeś podaną metodę albo poszukaj w książce/internecie.
5 cze 11:46
uczeń: r2−7r+12=0
y=C1e3x+C2e4x
i nie wiem co zrobić z 5
5 cze 11:52
Krzysiek: najłatwiej metodą przewidywania.
rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego szukasz w postaci:
ysz=A (po prawej stronie jest wielomian stopnia zerowego)
5 cze 11:54
uczeń: możesz rozwiązać krok po kroku, co będę miał konkretny przykład do reszty zadań, bo nie mam
żadnych materiałów
5 cze 12:17
Krzysiek: rozwiązanie równania jednorodnego już masz.
teraz wystarczy wstawić ysz do równania niejednorodnego i wyliczyć 'A'
(A=5/12)
i rozwiązanie ogólne to rozwiązanie równania jednorodnego +rowiązanie szczególne
niejednorodnego.
5 cze 13:46
uczeń: można to policzyć metodą uzmiennienia stałych, bo metody przewidywania nie rozumne
5 cze 14:15
Krzysiek: lepiej poszukaj przykładów z zastosowaniem metody przewidywania(są różne przypadki w jaki
sposób będziemy przewidywać rozwiązanie)
pewnie i można metodą uzmienniania stałej tylko tutaj metodą przewidywania rozwiązanie masz od
razu.
jeżeli np. po prawej stronie byłby wielomian stopnia drugiego to szukalibyśmy rozwiązania
postaci:
ysz=Ax2+Bx+C
tutaj jest wielomian stopnia zerowego więc szukamy rozwiązania w postaci jakiejś stałej.
Oczywiście są różne przypadki gdy mając po prawej stronie wielomian stopnia zerowego musisz
szukać rozwiązania w postaci ysz=A*n (dlatego warto o tej metodzie coś poszukać/poczytać)
5 cze 14:20
uczeń: ok, dzięki za pomoc
5 cze 14:23