pomocy
Edytka: W trapezie równoramiennym długości podstaw wynoszą 18 i 12 cm.Oblicz pole trapezu i jego odwód
jeżeli kąt nachyleniaramienia do dłuższej podstawy ma miarę 30 stopni
5 cze 11:41
5-latek : W geomertii najwazniejszy jest rysunek . Wiec jak go narysujesz to bedziesz miec wszystko jak
na dloni .
5 cze 11:57
Mila:

|AE|=(18−12):2=3
| | h | | √3 | | h | |
tg(300)= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔h=√3 |
| | |AE| | | 3 | | 3 | |
dokończ
5 cze 12:11
Jolanta : A jezeli nie miałaś funkcji trygonometrycznych to wykorzystaj wiadomości z gimnazjum
w trójkacie prostokątnym o katach 30
0 i 60
0 na przeciwko kata 30
0 bok ma długość a na
przeciwko kąta 60
0 a
√3 na przeciwko kata 90
0 długośc 2a
na przeciwko kata 30
0 masz wysokość czyli h=a
|AE|=3
a
√3=3
| | 3 | | 3√3 | | 3√3 | |
a= |
| = |
| = |
| =√3 |
| | √3 | | √3*√3 | | 3 | |
h=
√3
|AD|=2a=2*
√3
5 cze 12:58