Pomocy!!
Britney ;): Pomocyy
Cześć. Potrzebuję pilnie pomocy z tym zadańkiem bo jutro dostane 1 jak nie będę miała
treść:
Dany jest prostokąt, który jest rozwinięciem powierzchni bocznej pewnego walca. Pole
powierzchni tego rozwinięcia równa się 14π cm2, a szerokość 3,5 cm. Wyznacz długość promienia
podstawy walca i kąt nachylenia przekątnej przekroju osiowego do płaszczyzny podstawy.
Prosiłabym bardzo o pomoc
20 wrz 20:17
kaz: pomagam
20 wrz 21:30
kaz: | | 14π | |
P=14π i a=3,5→b= |
| =4π |
| | 3,5 | |
bok b prostokąta jest zarazem dł.obwodu podstawy walca,stąd
2πr=4π→r=2
| | 3,5 | |
kąt nachylenia przekątnej przekroju osiowego możemy wyznaczyć z np.tgα= |
| =0,875,a kąt |
| | 4 | |
odczytać z tablic
20 wrz 21:53