pomocy potrzebne mi ma teraz ;(
alla: zbadaj czy istnieje taki kat ostry α jak
a) sin α +3/5 i cos α=4/5
b: tg α=3/4 i ctg α=1/3
c)tg α=3/4 i sin α =3/5
d) sin α=1/3 i cos α =p{3)/2
5 cze 06:45
krystek: | | 3 | |
zapisuj poprawnie sinα= |
| |
| | 5 | |
5 cze 09:08
Janek191:
np. a )
| | 3 | | 4 | |
sin α = |
| i cos α = |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 4 | | 9 | | 16 | |
sin2 α + cos 2 α = ( |
| )2 + ( |
| )2 = |
| + |
| = 1 |
| | 5 | | 5 | | 25 | | 25 | |
Tak.
====
| | 3 | | 1 | |
b) tg α = |
| i ctg α = |
| |
| | 4 | | 3 | |
| | 3 | | 1 | | 1 | |
tg α * ctg α = |
| * |
| = |
| ≠ 1 |
| | 4 | | 3 | | 4 | |
Nie
====
5 cze 10:26