matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
ja:
∫e
x
sin
2
x dx = ? Pomoże ktoś? PILNE!
5 cze 03:04
Godzio:
1 − cos(2x)
sin
2
x =
2
1
... =
∫(e
x
− e
x
cos(2x))dx = (*)
2
∫e
x
cos(2x)dx = e
x
cos(2x) + 2∫e
x
sin(2x)dx = e
x
cos(2x) + 2e
x
sin(2x) − 2∫e
x
cos(2x)dx
1
⇒ ∫e
x
cos(2x) =
(e
x
cos(2x) + 2e
x
sin(2x))
3
1
1
(*) =
e
x
−
(e
x
cos(2x) + 2e
x
sin(2x)) + C
2
6
5 cze 04:45
ja:
dzięki
5 cze 09:21