nierówności z logarytmami
mrcyvill: Witam!
Mam tu kilka nierówności z logarytmami i nie do końca wiem jak je rozwiązać. Zaznaczę, że
rozumiem logarytmy jednak nie wiem jak się zabrać za te przykłady.
| | 5 | |
1) log2(x+1) + log(x+1)2 ≤ |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
2) log2/3(4x2+x + 2x2+x−1 − |
| ) > 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
3) x2+log22x−log2x2 − |
| > 0 |
| | x | |
| | log(35−x3) | |
4) |
| >3 |
| | log(5−x) | |
5) log
|x−4|(2x
2−9x+4) > 1
Najbardziej ciekawi mnie ten ostatni gdyż jeszcze nie spotkałem się z modułem w podstawie
logarytmu.
5 cze 00:26
irena_1:
5.
Najpierw założenia:
− podstawa logarytmu
|x−4|>0, czyli x−4≠0
|x−4|≠1, czyli x−4≠1 i x−4≠−1
x≠4
x≠5 i x≠3
− liczba logarytmowana
2x
2−9x+4>0
Δ=81−32=49
| | 9−7 | | 1 | | 9+7 | |
x1= |
| = |
| x2= |
| =4 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
Stąd dziedzina nierówności:
| | 1 | |
x∊ (−∞; |
| ) ∪ (4; 5) ∪ (5; ∞) |
| | 2 | |
Teraz:
− dla 0<|x−4|<1 , czyli dla x≠4 i x∊ (3; 5) (a biorąc pod uwagę założenia dla x∊(4; 5) )
jest |x−4|=x−4 i masz nierówność
2x
2−9x+4<x−4
2x
2−10x+8<0
x
2−5x+4<0
(x−1)(x−4)<0
x∊(1; 4)
Φ (nie ma rozwiązań w danym przedziale)
− dla |x−4|>1, czyli dla x∊ (−
∞; 3) ∪ (5;
∞)
| | 1 | |
(a biorąc pod uwagę założenia dla x ∊ (−∞; |
| ) ∪ (5; ∞) ) |
| | 2 | |
jest:
| | 1 | |
− dla x ∊ (−∞; |
| ) |x−4|=−x+4 |
| | 2 | |
i masz nierówność
2x
2−9x+4>−x+4
2x
2−8x>0
2x(x−4)>0
x∊ (−
∞; 0) ∪ (4;
∞)
czyli zostaje x ∊ (−
∞; 0)
− dla x ∊ (5;
∞) |x−4|=x−4
i masz nierówność
2x
2−9x+4>x−4
2x
2−10x+8>0
x
2−5x+4>0
(x−1)(x−4)>0
x∊ (−
∞; 1) ∪ (4;
∞)
czyli zostaje x ∊ (5;
∞)
Odpowiedź:
x ∊ (−
∞; 0) ∪ (5;
∞)
Sprawdź jeszcze obliczenia
5 cze 11:19
Kaja: 5. zał. x≠4 i |x−4|≠1 i 2x
2−9x+4>0
x≠5 i x≠3 Δ=49
√Δ=7
x∊(−
∞;
12)∪(4;+
∞)
zatem x∊(−
∞;
12)∪(4;5)∪(5;+
∞)
1
o x∊(−
∞;
12)
log
(−x+4)(2x
2−9x+4)>log
(−x+4){(−x+4)}
2x
2−9x+4>−x+4
2x
2−8x>0
x
2−4x>0
x(x−4)>0
x∊(−
∞;0)∪(4;+
∞) i x∊(−
∞;
12
zatem x∊(−
∞;0)
2
o x∊(4;5)
log{(x−4)}(2x
2−9x+4)>log
(x−4)(x−4)
2x
2−9x+4<x−4
2x
2−10x+8<0
(x−1)(x−4)<0
x∊(1;4) i x∊(4;5)
zatem x∊∅
3
o x∊(5;+
∞)
log
(x−4)(2x
2−9x+4)>log
(x−4)(x−4)
2x
2−9x+4>x−4
x
2−5x>0
x(x−5)>0
x∊(−
∞;0)∪(5;+
∞) i x∊(5:+
∞)
zatem x∊(5;+
∞)
odp. x∊(−
∞;0)∪(5;+
∞)
5 cze 11:44
Kaja: 3. zał. x>0
| | 1 | |
log2x2+(log2x)2−log2x2>log2 |
| |
| | x | |
(2+(log
2x)
2−log
2x
2)*log
2x>log
2x
−1
(log
2x)
3−2(log
2x)
2+2log
2x>−log
2x
(log
2x)
3−2(log
2x)
2+3log
2x>0
t=log
2x
t
3−2t
2+3t>0
t(t
2−2t+3)>0 /:(t
2−2t+3)
t>0
log
2x>0
log
2x>log
21
x>1 i z zał. x>0
zatem x∊(1:+
∞)
5 cze 11:57
Kaja: | | 1 | |
2. zał. 4x2+x+2x2+x−1− |
| >0 |
| | 2 | |
rozwiąż sobie to
log
23(4
x2+x+2
x2+x−1−
12)>log
231
4
x2+x+2
x2+x−1−
12<1
4
x2+x+2
x2+x−1−
32<0
to też sobie rozwiąż a potem weź część wspólna z tym co wyjdzie z założeń
5 cze 12:02
mrcyvill: dzięki za odpowiedzi dziewczyny

resztę zadań udało mi się rozwiązać
15 cze 17:54