Proszę o pomoc...
:-)TO TYLKO JA: Pomocy

1.Wysokość prostopadłościanu jest o 2 dłuższa od jednej krawędzi podstawy i o 2 krótsza od
drugiej krawędzi podstawy.Objętość graniastosłupa jest o 24 mniejsza od objętości
sześcianu,którego krawędź jest równa wysokości prostopadłościanu.Oblicz długości krawędzi
podstawy tego prostopadłościanu.
2.Długość boków prostokąta zwiększono o 20%.Oblicz ,o ile procent zwiększyło się pole tego
prostokąta.
20 wrz 20:01
Eta:
1/ a = H −2 , b = H +2
Vprostop. = a*b*H= (H−2)( H+2)*H =(H2 − 4)*H
Vsześc. = H3
Vsześc. − Vprostop.= 24
dokończ......
2/
a, b −−− wymiary prostokąta przed powiększeniem, a, b>0
1,2a ,1,2b −−− wymiary po powiększeniu
P1 = a*b
P2 = 1,2a*1,2b = 1,44ab
dokończ....... i podaj odp.
21 wrz 00:04
:-)TO TYLKO JA: 1/.H
3−(H
2−4)*H=4H
24=4H/4
H=6
a=6−2=4
b=6+2=8
2/.1,44ab−ab=0,44
Pole zwiększyło się o 44%

21 wrz 18:54
:-)TO TYLKO JA: Dziękuję Eto za pomoc

Mam nadzieję ,że jest dobrze...
Znalazłam jeszcze jedno zadanie,nie wiem jak je rozwiązać

...
Może jakieś sugestie?
Dany jest kwadrat ABCD o boku długości a.Punkt E jest środkiem boku DC.Prosta l jest równoległa
do boku AB kwadratu i przechodzi przez środki boków AD,BC.Oblicz obwód trójkąta EFG,gdzie
punkty F,G są odpowiednio punktami przecięcia odcinków AE,BE z prostą l.
21 wrz 19:36
:-)TO TYLKO JA: 
22 wrz 10:08