tautologia sprawdzenie
Monika: [(p⇒q)⇒q]⇒(pv~r)
dla p=0 q=1 r=1 jest sprzeczne.
ale jak robimy metodą nie wprost wychodzi że wyrażenie jest tautologią?
jaka powinna być odp?
5 cze 00:23
Monika:
5 cze 00:37
asdf: zrob to przez tablice/matryce logiczną.
5 cze 00:39
Monika: robiłam i w tym wypadku jest sprzeczne
czy można to nazwać tautolgiĄ
5 cze 01:15
Monika:
5 cze 01:32
dawid: nie, tautologia gdy dla wszystkich są spełnione
5 cze 01:32
PW: Dobrze zbadałaś.
(0) [(p⇒q)⇒q]⇒(p∨∼r)
Implikacją badamy w sposób skrócony. Może być fałszywa tylko wtedy, gdy poprzednik jest
prawdziwy i następnik fałszywy. Popularnie mówi się: gdy z prawdy wynika fałsz.
Patrzymy więc: następnik p∨∼r jest fałszywy wtedy i tylko wtedy, gdy oba człony
alternatywy są fałszywe, a więc gdy m.in. p jest zdaniem fałszywym. Jednak w takim wypadku
poprzednik, czyli implikacja
(1) (p⇒q)⇒q
ma prawdziwy poprzednik, gdyż p⇒q jest prawdziwe niezależnie od wartości q. Podany przykład dla
q=1 daje więc zdanie prawdziwe − cały poprzednik (1) badanej implikacji (0) jest prawdziwy
Oznacza to, że dla p=0 i q=1 i r=1 otrzymamy zdanie fałszywe.
Nie jest to tautologia.
5 cze 22:06