trygonometria
daniel: Oblicz : a) tg α jeśli α należy (180,270) i 9sin2α − 5cos2α =2
4 cze 23:45
Ajtek:
sin2x=1−cos2x
9(1−cos2x)−5cos2x=2
Działaj.
4 cze 23:47
daniel: dzięki
4 cze 23:59
daniel: ide spać hehe
4 cze 23:59
Ajtek:
Zatem snu z rozwiązaniem życzę

.
5 cze 00:00
ZKS:
| | 1 | |
Jeżeli znamy zależność że |
| = tg2(x) + 1 to dzieląc przez cos2(x) wyrażenie |
| | cos2(x) | |
otrzymujemy
9sin
2(x) − 5cos
2(x) = 2 / : cos
2(x)
9tg
2(x) − 5 = 2[tg
2(x) + 1]
7tg
2(x) = 6
| | 6 | | √42 | |
tg2(x) = |
| ∧ tg(x) > 0 ⇒ tg(x) = |
| . |
| | 7 | | 7 | |
5 cze 00:43