Pola figur podobnych
dubikz: Każdy z boków trójkąta o polu P podzielono na trzy części w stosunku 1:10:1. Oblicz pole
sześciokąta, którego wierzchołkami są punkty podziału boków. Prosiłbym o wytłumaczenie i
rysunek, z góry dziękuje !
4 cze 23:17
Mila:

P
Δ=P
MN||BC na podstawie tw. odwrotnego do tw. Talesa
| | AM | | 1 | |
ΔAMN∼ΔABC w skali k= |
| = |
| |
| | AB | | 12 | |
Analogicznie
| | 1 | | 141 | |
Psześciokata=P−3* |
| P= |
| P |
| | 144 | | 144 | |
4 cze 23:40
4 cze 23:44
dubikz: Ratujesz mi życie, dzięki śliczne Mila !
4 cze 23:47
Mila:
Tak, kłania się cecha podzielności przez 3.
Dobranoc
Eto. Miłych snów.
4 cze 23:47
Eta:
Wzajemnie
4 cze 23:50