.
asdf: Całki − zbiór
Szukam dobrego zbioru całek, najlepiej z odpowiedziami tylko znaleźć nie mogę

Problem w tym,
że już troche ich przerobiłem i co nie wejde na jakąś strone to znowu to samo

Macie jakąś
dobrą literature z zadaniami z całek nieoznaczonych?
jezeli chodzi o przerobione zadania:
http://www.matematyka.pl/82336.htm
http://www.zadania.info/d81/1
4 cze 23:01
Ajtek:
Krysicki Włodarki pewnie masz.
Cześć
asdf 
.
4 cze 23:03
asdf: Siema − mam, tylko zobacz pierwszy link..
4 cze 23:05
Nienor: Stankiewicz Wojciech, Zadania z matematyki dla wyższych uczelni technicznych, cz IB
zadania różne, o różnym stopniu trudności (moim skromnym zdaniem ciut trudniejsze od tych w
Krysickim), po części rozwiązane, po części tylko odpowiedzi.
4 cze 23:10
Ajtek:
Zobaczyłem i co jest nie tak

Że mało

Witaj
Nienor 
.
4 cze 23:11
Nienor: Hej, hej

Chyba tak, skoro przerobił i chce jeszcze
4 cze 23:13
asdf: dzieki − nie za mało − tylko niewystarczająco..
4 cze 23:18
Ajtek:
nie za mało=niewystraczająco

.
4 cze 23:19
asdf: bo mało to chyba to nie jest − a jutrzejszy kolos bedzie miec duzy wplyw na koncową ocene...Tu
nie chodzi do konca o ocene − tylko o pewne inne zyski z tego wynikajace pozniej (srednia
wszystkich ocen itd..)
4 cze 23:20
Ajtek:
Rozumiem
asdf 
. Dasz radę, może
Trivial wpadnie i coś podrzuci.
4 cze 23:22
asdf: juz starczy

Ide robić, do zobaczenia

@Nienor
fajna książka

Dzieki raz jeszcze
4 cze 23:26
Mila:
Zdasz doskonale, jeśli przerobiłeś Krysickiego.
4 cze 23:27
Vizer:
Polecam :
210 całek nieoznaczonych z pełnymi rozwiązaniami krok po kroku − to była moja biblia
oraz
Lubiłem książkę Lassaka "Matematyka dla studiów technicznych" − tu nie tylko całki, tą książkę
cenię przede wszystkim za opis poszczególnych typów całek.
4 cze 23:27
Ajtek:
Cześć
Vizer 
.
4 cze 23:27
asdf: @Vizer
to też juz przerobiłem

Do całek niewymiernych, tam chyba do numeru 100+ to jest...
4 cze 23:29
Nienor: To po co chcesz jeszcze

Wybacz, ale jak do tej pory tego nie umiesz, to chyba nic ci nie
pomoże.
4 cze 23:35
Vizer:
No to jeśli wszystko przerobiłeś Krysicki i tą książeczkę to już tylko bezstresowo podejść do
kolosa.
Jeśli to kolos z całek to poćwiczyć liczenie objętości i pola figur obrotowych, a no i pola,
długości krzywych zadanych parametrycznie, biegunowo i "normalnie".
Cześć
Ajtek
4 cze 23:40
Ajtek:
Nienor, jeżeli
asdf to przerobił, tzn. że umie. A że panikuje, to już inna sprawa

.
4 cze 23:45
asdf: ...nic nie panikuje ludzie...po prostu chcialem spytac o zbior całek. Czemu piszecie takie
bzdury...
4 cze 23:47
Ajtek:
asdf, ja w Ciebie wierzę

. To nie są bzdury, tylko czujesz sie mocny i chcesz jeszcze.
4 cze 23:48
asdf: zaden mocny − lubie robic te zadanie wiec po prostu spytałem − nastepnym razem sie obejdzie bez
tego..
4 cze 23:49
Nienor: Widzę właśnie
Ajtek, chodziło mi o to, żeby zaczął zaprzeczać, że jednak rozumie
4 cze 23:50
Vizer:
Albo jak się czujesz douczony to polecam książki z serii "dość trudne" :
Demidowcza "Zbiór zadań z analizy matematycznej"
albo Banasia "Zbiór zadań z analizy matematycznej"
Tak wiem twórcze mają tytuły.
4 cze 23:52
4 cze 23:53
Ajtek:
asdf nie obrażaj się. Wiesz, że robimy to co lubimy. A Ty jesteś jednym z nas. Zależy
Tobie na dobrym wyniku, rozumiem to. Ale nie możesz przesadzać z robieniem niezliczonych
ilości zadań. Wypocznij, lekki umysł na kolosie to podstawa

.
4 cze 23:53
asdf: @Vizer
to już może po sesji

@Nienor
nie napisałem nigdzie, ze nie rozumiem tylko, ze szukam zbioru całek.
4 cze 23:55
Nienor: No cóż, może za bardzo nie znoszę całek nieoznaczonych, że nie przyszło mi do głowy, że ktoś
chce jes robić
5 cze 00:01
ZKS:
Oblicz całkę
In = ∫ sinn(x)dx.
5 cze 00:25
asdf: to jest całka rekurencyjna?
5 cze 00:36
Vizer:
Albo spotkałem się kiedyś też z taką nieszablonową całką :
| | 2x2 + x − 1 | |
∫20 | |
| |, gdzie |
| | (x + 1) * ⌊x + 1⌋ | |
⌊a⌋ = max{z ∈ Z : z ≤ a}.
5 cze 00:43
ZKS:
Właśnie chodzi mi abyś wyprowadził wzór rekurencyjny tej całki.
5 cze 00:47
asdf: sin
nx = sin
n−1x * sinx, przez podstawienie,
u = sin
(n−1)x, v' = sinx
u' = (n−1)sin
n−2x*cosx v = −cosx
i jazda
5 cze 01:08
Vizer:
Chyba przez części

Ale to chyba dobra metoda.
5 cze 01:22
rupert:
Oblicz całkę:
∫√1+x2*x5 dx
5 cze 11:35
asdf: t = 1+x
2 ⇒ t−1 = x
2 ⇒ (t−1)
2 = x
4
dt = 2xdx
| 1 | | 1 | |
| ∫√1+x2 * x4 * 2xdx = |
| ∫√t * (t−1)2 * dt = |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| ∫√t * (t2 − 2t + 1) * dt = |
| ∫t1/2 + 2− 2t1/2 + 1+ t1/2 * dt = |
| 2 | | 2 | |
| 1 | |
| ∫t5/2− 2t3/2+ t1/2 * dt = |
| 2 | |
| 1 | | t7/2 | | t5/2 | | t3/2 | |
| * [ |
| − 2 |
| + |
| ] + C, t = 1+x2 |
| 2 | | 7/2 | | 5/2 | | 3/2 | |
5 cze 11:50
asdf: kurde, chyba jest błąd
5 cze 11:53
asdf: a dobre jest podstawienie?
5 cze 11:54
rupert: tak, podstawienie jest dobre, tylko coś ostatnia linijka mi nie gra, moze to przez zapis
5 cze 12:23
rupert: wygląda w porządku tylko możesz 2 wystawić przed całkę i się zredukuję z 1/2
5 cze 12:25
rupert: Mam jeszcze taką: ∫
√ex−1 dx niby łatwa, ale jest co robić przy niej
5 cze 12:26
asdf: nie wiem czy dobrze:
t = e
x − 1
dt =e
xdx
e
x = t+1
dt = (t+1)dx
próbuj, ja swoje zadania licze

ale pisz − moze cos razem zdziałamy
5 cze 12:31
rupert: ja wiem jak to obliczyc, myslalem ze tobie brakuje przykladow
5 cze 12:34
asdf: aaa...teraz siedze przy oznaczonych
5 cze 12:37
asdf: obliczyć objętość bryły powstałej z obrotu osi X ograniczonej krzywą y=x2 − 3x (y <=0)
5 cze 12:37