f.kwadratowa
Ewelina: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+c. Do wykresu tej funkcji należy punkt A=(3,14) a jej
miejscami zerowymi są liczby 2 i (−4). Wyznacz współczynniki a, b i c.
Proszę o całkowite rozwiązanie, gdyż zrobiłam układ równań i współczynnik a=0 więc obawiam się,
że źle liczę.
20 wrz 19:54
Ewelina: proszę o pomoc
20 wrz 20:54
:-)TO TYLKO JA: punkt A=(3,14) należy do wykresu: (2,0) (−4,0)
14=32a+3b+c
0=22a+2b+c
0=−4a−4b+c
20 wrz 22:07
:-)TO TYLKO JA: 0=−42a−4b+c
20 wrz 22:08
:-)TO TYLKO JA: To jest układ równań:
9a+3b+c=14
4a+2b+c=0
16a−4b+c=0
20 wrz 22:17
Bogdan:
Bez układu równań:
A = (3, 14) należy do paraboli posiadającej miejsca zerowe: x1 = 2, x2 = −4.
Tworzymy postać iloczynową wzoru paraboli:
y = a(x − x1)(x − x2)
14 = a(3 − 2)*(3 + 4) ⇒ 14 = 7a ⇒ a = 2
y = 2(x − 2)(x + 4) ⇒ y = 2(x2 + 2x − 8) ⇒ y = 2x2 + 4x − 16.
Odp.: a = 2, b = 4, c = −16.
20 wrz 23:21