Błagam, pomóżcie...
maja: znaleźć współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkt A=(1,27) i odcinającej w I
ćwiartce układu współrzędnych najkrótszy odcinek. jaka jest długość tego odcinka?
4 cze 22:39
Nienor:

U mnie A=(1,3), bo łatwiej narysować, ale w twoim chodzi o to samo
Od razu widzać, że a=0 odpada, bo wtedy taki odcinek ma długość nieskończoną.
| | b2 | | b | |
|FE|=√b2+ |
| = |
| √a2+1 (*) z tw. Pitagorana
|
| | a2 | | a | |
Wykorzystajmy teraz danu punkt A=(1,3)
3=a+b ⇒ b=3−a
Podstawiamy to do wzoru (*):
Liczysz pochodną, rozważasz minima i gotowe, musisz tylko pamiętać, że a<0, bo funkcja musi być
malejąca.
4 cze 23:22
PW: Prosta ma równanie y=ax+b (jeśli nie jest pionowa).
Dla x=1 i y=27 obliczamy
27=a•1+b
b=27−a,
a więc prosta ma równanie
(1) y=ax+(27−a)
Żeby prosta coś odcinała w pierwszej ćwiartce, musi być a<0 (tu warto naszkicować rysunek,
nawet bez zachowania proporcji − autor złośliwie dał 27 "żeby się nie zmieściło").
Wiadmo, że prosta przecina osie w punktach (0,y
0) i (x
0,0). Po podstawieniu do (1)
y
0=a•0+(27−a) i 0=a•x
0+(27−a)
y
0=27−a, a•(x
0−1)=−27
Mamy zatem punkty przecięcia prostej z osiami:
| | 27 | |
A=(0, 27−a) i B=(1− |
| , 0) |
| | a | |
Obliczyć odległość od A do B − otrzymamy funkcję zmiennej a∊(−
∞,0), którą trzeba zbadać − dla
jakiej a osiąga minimum (to będzie szukany współczynnik kierunkowy), po czym to minimum
policzyć.
4 cze 23:28