Wielomiany
ona: Witam, umie ktoś rozwiązać te zadania ?
Rozłóż wielomian na czynniki:
1. W(x)=x5−2x4+5x3
2. W(x)=x4−5x3+6x2
Rozwiąż równanie:
1. x3−9x2+2x−18=0
2. x5+5x4+x3+5x2=0
3. x5−4x3−8x2+32=0
4 cze 22:23
PW: 1. i 2. prościutkie − wyłączyć x3 lub x2 przed nawias i zobaczyć co będzie z funkcją
kwadratową w nawiasie.
4 cze 22:26
ona: 1. W(x)=X3(x2−2x+5)
2. W(x)=x2(x2−5x+6) Z tego w nawiasie policzyć deltę ?
4 cze 22:28
bezendu:
2)
x3−9x2+2x−18=0
x2(x−9)+2(x−9)=0
(x−9)(x2+2)=0
x=9
x5+5x4+x3+5x2=0
x4(x+5)+x2(x+5)=0
(x+5)(x4+x2)=0
(x+5)x2(x2+1)=0
x2(x+5)(x2+1)=0
x=0 lub x=−5
x5−4x3−8x2+32=0
x3(x2−4)−8(x2−4)=0
(x2−4)(x3−8)=0
(x−2)(x+2)(x−2)(x2+2x+4)=0
(x−2)2(x+2)(x2+2x+4)=0
x=2 x=−2
4 cze 22:31
ona: Dziękuje bezendu!
4 cze 22:36
bezendu:
4 cze 22:37
ona: A co z tym pierwszym zadaniem

Dobrze mi podpowiedział

Bo liczę deltę z tego nawiasu i nie
wychodzi nic ?
4 cze 22:39
bezendu:
bardzo dobrze Ci podpowiedział

ale co Ty tam najlepszego zrobiłaś

w(x)=x
5−2x
4+5x
3
w(x)=x
3(x
2−2x+5) skąd u Ciebie się wzięła 6

Δ=(−2)
2−4*5=−16 nie ma pierwiastków więc nie da się rozłożyć tego na czynniki
4 cze 22:43
PW: W 1. Δ<0 − trójmian nie rozkłada się.
W 2. nie trzeba aż Δ − widać, że x2−5x+6=(x−2)(x−3)
4 cze 22:45
ona: Tam są 2 różne przykłady, w drugim wyszłomi mi że x= 0,2 i 3
4 cze 22:45
ona: Jeszcze raz dziękuje!
4 cze 22:47