dzielenie wielomianów, reszty
syllabi: Wiedząc, że reszty z dzielenia wielomianów
2x4−x3−4x2−7x−3
oraz
2x4−x3−x2+13x−10
przez dwumian x+k są takie same, znajdź liczbę k.
20 wrz 19:45
syllabi: czy ktoś mi może pomóc?!
20 wrz 20:21
AROB: pomagam
20 wrz 20:44
syllabi: super
20 wrz 20:48
AROB: Dla znalezienia reszt należy wyliczyć Wyliczyć wartości wielomianów po podstawieniu w miejsce
"x" liczby "−k".
W
1(−k) = 2(−k)
4 −(−k)
3 − 4(−k)
2 − 7(−k) − 3 = 2k
4 + k
3 − 4k
2 + 7k − 3 = R
1
W
2(−k) = 2(−k)
4 − (−k)
3 − (−k)
2 + 13(−k) − 10 = 2k
4 + k
3 − k
2 − 13k − 10 = R
2
R
1 = R
2 ⇔ 2k
4 + k
3 −4k
2 + 7k − 3 = 2k
4 + k
3 − k
2 −13k − 10
Stąd: −3k
2 + 20k + 7 = 0
Δ = 484,
√Δ = 22
20 wrz 20:57
syllabi: dziękuję bardzo!
20 wrz 21:00