prawdopodobieństwo
Kombinator: zadanie 1
Doświadczenie polega na rzucie najpierw monetą, a potem kostką. Oblicz prawdopodobieństwo:
a) zdarzenia wypadnięcia orła na monecie i szóstki na kostce,
b) zdarzenia wypadnięcia reszki na monecie i liczby niepodzielnej przez 3 na kostce.
Zadanie 2
Z talii 52 kart losujemy cztery karty. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) kart tego samego koloru;
b) asa kier;
c) dwóch dam i waleta pik.
4 cze 21:00
4 cze 21:15
4 cze 21:15
Kombinator: jak to rozpisać? pomoże ktoś Prosze
5 cze 17:14
Basia:
zad.1
Ω = {(O,1) (O,2) (O,3) (O,4) (O,5) (O,6) (R,1) (R,2) (R,3) (R,4) (R,5) (R,6) }
A = {(O,6)}
B = {(R,1) (R,2) (R,4) (R,5)}
teraz jasne ?
5 cze 18:45
Pomocy: tak dziekuje. a drugie?
5 cze 19:46
PW: Zbiór zdarzeń elementarnych Ω składa się z wwszystkich możliwych 4−elementowych podzbiorów
zbioru 52−elementowego.
Zdarzenie A − "wylosowano 4 karty tego samego koloru" jest sumą czterech rozłącznych zbiorow:
A
1− "wylosowano 4 trefle"
A
2 − "wylosowano 4 kara"
A
3 − "wylosowano 4 kiery"
A
4 − wylosowano 4 piki"
Każde z tych zdarzeń składa się z 4−elementowych podzbiorów odpowiednich zbiorów
13−elementowych.
Stosujemy klasyczną definicję prawdopodobieństwa i już a) gotowe.
b) losujemy jednego asa kier (można to zrobić tylko na jeden sposób) i 3 inne karty spośród 51
pozostałych
| | | |
Liczność zdarzenia B − "wylosowano asa kie i trzy inne dowolne karty" jest równa | . |
| | |
| | | |
c) podobnie jak w b), tyle że damy losujemy ze zbioru 4 dam na | sposoby, waleta pik na |
| | |
jeden sposób, czwartą kartę na 52−2−1=49 sposobów spośród pozostałych. Sposobów jest więc
5 cze 20:32