funkcja
Karolina: Dana jest funkcja f(x) = |x−1| − | x+2| dla x∊R
a) wyznacz zbiór wartości funkcji f dla x∊(−∞,−2)
b) naszkicuj wykres tej funkcji
c) podaj jej miejsca zerowe
d) wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych f(x)=m nie ma rozwiązania
20 wrz 19:36
Bogdan:

f(x) = |x − 1| − |x + 2|
Dla A: x∊(−
∞, −2)
f(x) = −(x − 1) + (x + 2) ⇒ f(x) = 3, funkcja stała.
Dla B: x∊<−2, 1)
f(x) = −(x − 1) − (x + 2) ⇒ f(x) = −2x − 1.
Dla C: x∊<1, +
∞)
f(x) = (x − 1) − (x + 2) ⇒ f(x) = −3, funkcja stała.
20 wrz 23:37
Bogdan:

a) Zbiór wartości dla x∊(−
∞, −2):
ZW
f: y∊{3}.
c) Miejsce zerowe należy do przedziału <−2, 1), w którym funkcja f(x) wyraża się wzorem:
f(x) = −2x − 1
f(x) = 0 ⇔ −2x − 1 = 0 ⇒ x = ....
d) Równanie f(x) = m:
− nie ma rozwiązań dla m∊(−
∞, −3)∪(3, +
∞),
− ma 1 rozwiązanie dla m∊(−3, 3),
− ma nieskończenie wiele rozwiązań dla m∊{−3, 3}.
Wyobrażamy sobie dwie linie: y = |x − 1| − |x + 2| (zielona linia) i y = m (wykres
funkcji stałej). Wyznaczamy wspólne punkty tych linii.
20 wrz 23:53