Planimetria
goo: W trapezie o podstawach długości a i b poprowadzono odcinek równoległy do
podstaw i dzielący pole trapezu na polowy. Wyznacz długość tego odcinka.
Proszę o rozwiązanie, nie wiem co zrobić.
4 cze 19:50
Eta:

Trójkąty EFβW i DCW są podobne i trójkąty ABW i DCW z cechy (kkk)
| x | | a | |
skala podobieństwa (*) k1= |
| i (**) k2= |
| |
| b | | b | |
| P1+S | | x | | 2P1+S | | a | |
to (*) |
| = k2= ( |
| )2 i (**) |
| = ( |
| )2 |
| S | | b | | S | | b | |
| P1 | | x2 | | P1 | | P1 | | a2 | |
(*) |
| +1= |
| i (**) |
| + |
| +1= |
| |
| S | | b2 | | S | | S | | b2 | |
| P1 | | x2 | | x2 | | P1 | | a2 | |
zatem: |
| = |
| −1 ⇒ (**) |
| + |
| = |
| |
| S | | b2 | | b2 | | S | | b2 | |
| x2 | | x2 | | a2 | |
(**) |
| + |
| −1= |
| / *b2 |
| b2 | | b2 | | b2 | |
x
2+x
2 −b
2= a
2
2x
2= a
2+b
2 /:2
| a2+b2 | |
x= √ |
| −−−− ten odcinek ma długość równą średniej kwadratowej |
| 2 | |
długości podstaw trapezu
4 cze 20:15
pigor: ..., lub niech
h,H − długości wysokości trapezów ABFE i EFCD odpowiednio,
G∊EF i H∊AB takie, że GC||HF||AD i |GF|=x−b, |HB|=a−x, gdzie b< x< a i
|EF|=x=?,
to z warunków zadania
| x−b | | H | |
12(a+x)h= 12(b+x)H i |
| = |
| , bo ΔCGF∼ ΔFHB (cecha kkk) ⇔ |
| a−x | | h | |
| a+x | | H | | x−b | | H | | a+x | | x−b | |
⇔ |
| = |
| i |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| b+x | | h | | a−x | | h | | b+x | | a−x | |
⇔ x
2−a
2= b
2−x
2 ⇔ 2x
2= a
2+b
2 ⇒
x=12√a2+b2 . ...
4 cze 21:10
pigor: ..., oj coś źle na końcu policzyłem, a więc jeszcze raz 2x
2=a
2+b
2 ⇔
| √a2+b2 | |
⇔ x2= 12(a2+b2) ⇒ x= |
| ⇔ x= √12(a2+b2). ...  |
| √2 | |
4 cze 21:24
Eta:

Dorysuję rysunek, do rozwiązania podanego przez
pigora ( bo nie chce Mu się rysować
4 cze 22:09
pigor: oj, tak , nie chce, no i to byłoby już za wiele ...
5 cze 00:19
Wojtek: To najtrudniejsze zadanie w całym pęcie Kiełbasy.
1 gru 15:53