Zadania z parametrem "m"
Shakih: Przedyskutuj rozwiązywalność ze względu na parametr "m":
m2(x + 1) + 4mx + 4x = − 4
4 cze 19:44
JAPON1A: m
2x + m + 4mx + 4x +4 = 0
x(m
2 + 4m + 4 ) + 4 + m = 0
x(m+2)
2 + 4 + m = 0
dla (m+2)
2 = 0 0 rozwiazan
dla (m+2)
2 ≠ 0 1 rozwiazanie
dla m = −2 rowanie nie ma rozwiazn
| | −4 − m | |
dla m ∊ R − {−2} rownanie ma 1 rozwiazanie x = |
| |
| | (x+2)2 | |
4 cze 19:52
JAPON1A: w mianowinku m+2 kw.
4 cze 19:53
Shakih: Nie po wymnożeniu wychodzi: m2x + m2 + 4mx + 4x = −4
4 cze 19:55
JAPON1A: odp. taka sama, tylko ze x = −m2 −4 w liczniku
4 cze 19:56
Shakih: I potem wychodzi : x(m + 2)
2 + 4 + m
2 = 0
4 + m
2 <−−−− zawsze dodatnie


4 cze 19:58
JAPON1A: i co z tego ?
4 cze 19:58
Shakih: Mi się wydaje że dla (m + 2)
2 ≠ 0 układ ma 0 rozwiązań
4 cze 20:00
Shakih: A PRZEPRASZAM POMYLIŁO MI SIĘ
4 cze 20:01
4 cze 20:05
Shakih: Mi wyszło że
dla m ∊ R − {2} <−−− 1 rozwiązanie
dla m = 2 <−−− Nieskończenie wiele rozwiązań
4 cze 20:10
JAPON1A: no i to jest dobry wynik
4 cze 20:42
4 cze 20:44