s
Matma: blagam o pomoc znajdz liczbe wymierna ktora znajduje sie na osi pomiedzy 1/6 a 1/8
20 wrz 19:30
Matma: 5/7 i 6/7
20 wrz 19:32
Matma: blagam pomoze ktos pilne bardzo
20 wrz 19:32
AROB: pomagam
20 wrz 19:33
Matma: dzieki Ci
20 wrz 19:35
Matma: jeszcze mam takie cus
podstawe graniastoslupu jest rownoleglobok o obw 18 cm przekatne graniastoslupa maja
dl.9,pierwiastek z 33 a krawedz podstawy bocznej ma dl.4 cm oblicz V
20 wrz 19:36
Matma: pier{2} i pier{3}
20 wrz 19:36
AROB: | | 1 | | 1 | |
Ułamki |
| i |
| wystarczy rozszerzyć przez np.2 . |
| | 6 | | 8 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
Otrzymasz: |
| = |
| , a |
| = |
| , czyli między tymi ułamkami znajduje się |
| | 6 | | 12 | | 8 | | 16 | |
| | 5 | | 6 | |
Podobnie ułamki |
| i |
| rozszerz przez 2 (mnoży się licznik i mianownik przez 2), |
| | 7 | | 7 | |
| | 10 | | 12 | | 11 | |
otrzymasz |
| i |
| , między którymi znajduje się ułamek |
| . |
| | 14 | | 14 | | 14 | |
20 wrz 19:42
AROB: Zaraz Ci zrobię. Poczekaj.
20 wrz 19:43
AROB: Matma, popraw treść zad. o graniastosłupie. Chyba chodzi o krawędź boczną, co?
20 wrz 19:47
Matma: zaraz
20 wrz 19:49
Matma: masz racje
20 wrz 19:49
Matma: i jeszcze takie oblicz krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego o objetosci V w
ktorym krawedz boczna jest 3 razy dluzsza niz krawedz podstawy
20 wrz 19:50
AROB: Zaraz, zaraz, po kolei.
20 wrz 19:51
Matma: a i jeszcze jedno podstwa graniastoslupa jest romb o krotszej przekatnej dlugosci d i kacie
ostrym 2β oblicz Pc jezeli wiesz ze dl wysokosci graniastoslupa jest rowna d/2
20 wrz 19:53
Matma: i koniec sorry
20 wrz 19:53
Matma: Arob i jak?
20 wrz 20:23
AROB:

Dane: V, k=3a
| | 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
x= |
| hp= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
Z różowego trójkąta obliczymy h (tw. Pitagorasa):
h
2 + x
2 = k
2
| | 26a2 | | a√26 | | a√78 | |
h2 = |
| ⇒ h= |
| = |
| |
| | 3 | | √3 | | 3 | |
Podstawiamy do wzoru na objętość:
a
3√9*26 = 36V
| | 12V | | 12√26*V | | 6√26*V | |
3a3√26 = 36V ⇒ a3 = |
| = |
| = |
| |
| | √26 | | 26 | | 13 | |
| | 6√26V | |
Czyli a=3√ |
| (cały ułamek jest pod tym pierwiastkiem trzeciego stopnia). |
| | 13 | |
20 wrz 20:35
AROB: Na razie tyle!
20 wrz 20:36
Matma: o dzikei
20 wrz 20:39
Matma: nauczyciel matmy chyba co?
20 wrz 20:45
Matma: moge liczyc na dalsz pomoc?
20 wrz 21:32
Matma: Arob umiesz zrobic te dalsze?
20 wrz 21:40
Matma: uuu:(
20 wrz 21:51
Matma: Arom poradizsz cos na pozostale?
20 wrz 22:07
Matma: AROB* SORKI
20 wrz 22:08