zadania geometria
noname: 1.okrąg o środku pkt O=(3,−1) przechodzi przez pkt P=(−2,1)
napisz równanie okręgu i sprawdź czy należy do niego punkt c =(5,−4)
wyszło mi r= pierw29 i ze pkt c nie należy bo nie było równe r
2.środek okregu
S=(x−1)
2+(y+4)
2=25
i jego punkty przecięcia z osia x są wierzchołkami trójkąta oblicz obwód trójkąta
wyszło mi ,że S(1,−4) r =5 i nie wiem co dalej zrobić.
3. Znane są wierzchołki A(1,3) B=(7,−2)
C=(8,3) w trapezie prostokątnym o podstawie AB CD oblicz współrzędne wierzchołka D
tu kompletnie nie wiem co zrobić
Pomocy!
4 cze 19:22
5-latek : Ja bym zrobil to np tak (bez wektorow )
1. Wykonal rysunek −bardzo duzo powie
2. Wyznaczyl rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i B (nawet wystarczy wspolczynnik
kierunkowy )
3. Napisal rownanie prostej rownoleglej CD do prostej AB i przechodzacej przez punktC
4. Napisal rownanie prostej prostopadlej DA do prostej CD lub prostej AB i przechodzacej
przez punkt A (bo trapez ma byc prostokatmy )
5 Przyrownujc rownania prostych DAi CD do siebie wyznaczam punkt D.
Mozna pewnie inaczej
4 cze 20:17
noname: ale to pierwsze i drugie mam dobrze czy nie
4 cze 20:47
5-latek : Zadanie nr2 .
1. Wykonac rysunek . Z rysunku odczytaj punkty przecia okregu z osia OX lub je wylicz
2. jesli wyliczyc to zauwazyc ze punkt przeciecia z osia OX ma wspolrzedne (x,0) czyli do
rownania okregu (x−1)
2+(y+4)
2=25 za y wstaw0 i dostaniemy (x−1)
2+4
2=25 to x
2−2x+1+16=25
to x
2−2x−8=0 to delta i x
1=−2 i x
2=4 czyli mamy dwa punkty przeciecia okregu danego tym
rownanien i osia OX . Jeden to A(−2,0) a drugi to B(4,0)
Teraz obwod . Odcinek| AB| policz ze wzoru albo na rysunku kratki
Srodek ma wspolrzedne S(1.−4) . Teraz sie zastanow dobrze. Ile wynosza dlugosci odcinkow |AS|
i |BS|. Jak spojrzysz dobrze na rysunek to zobaczysz ze sa rowne promieniowi tego okregu i
wynosza 5 . Wwobec tego obwod =|AB|+|AS|+|BS|=AB(policzone )+5+5 [jm] Tyle
4 cze 20:48
5-latek : ale zadanie nr 1
1. znowu rysunek .
2. Zawaz ze punkt P(−2,1) lezy na okregu wiec odlegosc punktu P(−2,1) od punktu O(3.−1) toz to
promien tego okregu
Policz dlugosc odcinka |OP| =
√(−2−3)2+(1−(−1))2=
√29 to |OP|=r=
√29
Teraz majac srodek i promien mozemy zapisac rownanie tego okregu
Bedzie ono miala postac (x−3)
2+(y+1)
2=29 bo w rownaniu jest r
2 a nasze r=
√29 a
(
√29)
2=29
Teraz mamy sprawdzic czy punkt C(5,−4) nalezy do tego okregu. CO to zanaczy z enalezy do
okregu? To znaczy ze pelnia rownanie tego okregu
WObec tego do rownania
(x−3)2+(y+1)2=29 trzeba za x wstawic 5 a za y wstawic −4 no to
wstawiamy (5−3)
2+(−4+1)
2=29 to 13 nie rowna sie 29 wiec punkt nie nalezy do tego okregu .
Czyli zrobione dobrze
4 cze 21:13
5-latek : Teraz sie pochwal czy zrobione zadanie nr2 i 3 .
4 cze 21:14
noname: obwód trojkąta wyszedł mi 16
a zad 3 jak zacząć
5 cze 21:20