równanie wykładnicze
ktuś:
5
x*8
x−1x=500
jak się za to zabrać?
4 cze 19:20
ICSP: x = 3 v x = − log5 2
4 cze 20:07
ktuś: a jak to zrobiłeś ?
4 cze 20:46
ICSP: 5
x * 8
x−1x = 500 ma to sens gdy x ≠ 0 ponadto gdy x ≠ 0 to 5
x * 8
x−1x > 0 dla
każdego x . Dokładam logarytm dziesiętny
log 5
x + log 8
x−1x = log 500
| | x−1 | |
x log 5 + |
| log 8 = 3log 5 + 2log 2 // * x |
| | x | |
x
2 log 5 + 3x log2 − 3log 2 = 3x log 5 + 2x log 2
x
2 log5 − 3log 5 x + log2 x − 3log 2 = 0
x log5(x − 3) + log2(x−3) = 0
(xlog5 + log2)(x−3) = 0
x = 3 v x = −log
5 2
4 cze 21:06