Układ równań
okk: Oblicz układ równań:
x2−bx+y2−2y+5=0
y=ax
No i ja to liczę tak:
x2−bx+a2x2−2ax+5
a2x2−bx−2ax+5=0
x2(a2+1)−x(b+2a)+5=0
I teraz delta?
b2+4ab+4a2−4[(a2+1)*5]=b2+4ab+4a2−20a2−20=b2−16a2−4ab−20
Nie wiem jak to wyliczyć, bo to jest mi potrzebne aby obliczyć współczynnik kierunkowy prostej
y=ax+b. Prosze o pomoc...
4 cze 19:18
okk: Czy ktoś potrafi pomóc? Całość zadania brzmi: Wyznacz równania stycznych do okręgu
x2−bx+y2−2y+5=0 przechodzących przez początek układu współrzędnych.
No i obliczyłem, że r=√5 a że styczna przechodzi przez początek ukł. wspł. to znaczy, że
b=0. Dlatego y=ax
No i ja sądze, że trzeba obliczyć układ równań którego nie potrafię obliczyć.
4 cze 20:06