rozniczkowalnosc
xxx: Zbadac rozniczkowalnosc funkcji
f(x)=(x−3)2(x−4) dla x∊(3,4) oraz 0 dla pozostalych x.
Wyszlo mi ze dla x∊(3,4) pochodna jest rowna 3x2−20x+33
ale nie wiem jak w innych punktach sie bada taka funkcje.
4 cze 19:18
xxx: bardzo prosze niech ktos pomoze
4 cze 22:39
Vizer:
Funkcja ciągła i różniczkowalna dla x ≠ 3 i x ≠ 4, bo są to funkcje elementarne.
Najbardziej interesujące punkty to x = 3 i x = 4
Funkcja jest różniczkowalna w punkcie ⇔ limx−>x0− f'(x) = limx−>x0+ f'(x) = g
limx−>3− 0 = 0
limx−>3+ (3x2 − 20x + 33) = 0
Funkcja różniczkowalna w x = 3
limx−>4− (3x2 − 20x + 33) = 1
limx−>4+ 0 = 0
Funkcja nie jest różniczkowalna w x = 4
Reasumując : f jest różniczkowalne w R − {4}
4 cze 23:34
xxx: a pochodna ale x∊(−∞,3)∪(4,∞) wynosi 0'=0 tak?
5 cze 10:32