Pomóżcie
Anita: a). suma obwodów dwóch figur podobnych jest równa 260 cm., a ich skala podobienstwa k= 5/8.
Obliczobwód każdej z tych figur.
b). suma pól dwóch figur podobnych równa się 340 dm do kwadratów, a skala podobieństwa tych
figur k=4. Oblicz pole każdej z nich.
20 wrz 19:23
Anita: Proszę pomóżcie ! =)
20 wrz 19:34
Anita:
20 wrz 19:34
Anita: Pomóżcie ! Proszę
20 wrz 22:32
AROB: Pomagam Ci wreszcie.
20 wrz 22:34
Matma: Arob ja pomoge a Ty pomoz w moich ok?
20 wrz 22:35
Anita: Oj no dziekuję
20 wrz 22:49
AROB: a) ob
1 + 0b
2 = 260 cm
k = U {5}{8}, ob
1, ob
2 = ?
ob2=k*ob1
| | 5 | | 13 | |
Czyli: ob1 + |
| *ob1 = 260 ⇒ |
| * ob1 = 260 |
| | 8 | | 8 | |
ob1 = 160 cm
b) P
1 + P
2 = 340 dm
2, k=4, P
1,P
2 = ?
P2=k2 * P1
P
2 = 16P
1
P
1 + 16P
1 = 340 ⇒ 17P
1 = 340 ⇒
P1 = 20 dm2
P2 = 16 *20 =
320 [dm2]
20 wrz 22:53
Anita: Dziękuję bardzo
20 wrz 22:58
AROB: 
Powodzenia!
20 wrz 22:59