matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostatnia nierówność , nie wychodzi mi, proszę o pomoc
natalia:
6x −4 > x(1 − 3x)
4 cze 18:32
Nienor:
6x−4−x+3x
2
>0 3x
2
+5x−4>0 Δ=25+4*4*3=25+48=73
−5−
√
73
−5+
√
73
x=
x=
6
6
Zrób szkic paraboli i dokończ.
4 cze 18:44
AVE:
6x − 4 > x − 3x
2
3x
2
+ 5x − 4 > 0 a = 3 b = 5 c = −4 Δ = b
2
− 4ac = 25 + 4*3*4 = 25 + 48 = 73
√
Δ
=
√
73
−b +
√
Δ
−5 −
√
73
x
1
=
=
2a
6
−b −
√
Δ
−5 +
√
73
x
2
=
=
2a
6
−5 −
√
73
−5 +
√
73
x ∊ (−
∞
,
) ∪ (
, +
∞
)
6
6
4 cze 18:50