Trygonometria, małe zadanko ;)
pomoc: Dla trójkąta przedstawionego na rysunku oblicz:
a) długości przyprostokątnych
b) wartosci; sin α, cos α, tg α, ctg α oraz sin β, cos β, tg β, ctg β
Dodam że jest to trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 13 i przyprostokątnych x+7 i x
Może ktoś rozwiązać długości przyprostokątnych ? bo reszta jest łatwa.
4 cze 18:25
pomoc: wiem że to jest 169 = x2 + (x+7)2 tylko jak to obliczyć?
4 cze 18:28
pomoc: wzór skróconego mnożenia ?:C
4 cze 18:28
ICSP: 1. Załozenie że x > 0
2. Wzór skróconego mnożenia
4 cze 18:29
pomoc: 169 = x2 + (x+7)2
169 = x2 + x2 + 14x +49
169 = 2x2 +14x +49
I tu nie wiem co dalej ^^
4 cze 18:32
ICSP: 2x2 + 14x + 49 = −169
2x2 + 14x −120 = 0
x2 + 7x − 60 = 0
a to jest równanie kwadratowe które na pewno umiesz rozwiazać.
4 cze 18:34
pomoc: a no właśnie

wyszlo mi x=12 i x=5
Podziękować
4 cze 18:43
ICSP: To sprawdź swoje obliczenia jeszcze raz.
4 cze 18:44
pomoc: W książce w odpowiedziach mam 5,12, to raczej dobrze zrobiłem skoro to samo wyszło ;c
4 cze 18:48
ICSP: tak to jest jak się zagląda do odpowiedzi zanim się skończy zadanie.
x = 12 v x = 5 nie są rozwiazaniami równania kwadratowe x2 + 7x − 60 = 0
policz prawidłowo pierwiastki
4 cze 18:49
pomoc: no ale ja z delty to obliczyłem
Δ =b2 −4ac
Δ = 72 − 4*18(−60)
Δ = 49 +240
√Δ = 17
x1 = = −b− √Δ/2a = −7−17/2*1 = 24/2 =12
x2 = −b+√Δ/2a = −7+17/2*1 = 10/2 = 5
4 cze 18:56
ICSP: x1 źle policzony. Szukaj błędu
4 cze 18:57
pomoc: a to x1 = −12?
bo myślałem że − i − daje +
4 cze 19:00
ICSP: mnożąć dwie liczby ujemne dostajesz liczbę dodatnią
dodajać dwie liczby ujemne dostajesz liczbę ujemną
x = 5 v x = −12
ale drugie odpada ze względu na załozenie : x > 0
zatem zostaje tylko
x = 5
przyprostokątne to x oraz x+7 co daje nam odpowiednio 5 oraz 5 + 7 = 12
Odp a) 5 , 12
4 cze 19:02
pomoc: aha, to o to chodziło, no cóź jeden błąd i całe zadanie leży ^^
4 cze 19:03
pomoc: zawsze mi się myliły tee liczby ujemne. dzięki
4 cze 19:05