trygonometria
daniel: Oblicz wartość wyrażenia sin α * cos α, jeśli sin α − cos α = 0,25
proszę o wytłumaczenie : temat tożsamości trygonometryczne
4 cze 18:09
ICSP: próbowąłeś podnieść wyrażenie do kwadratu do kwadratu ?
4 cze 18:10
daniel: rozpisywałem z podnoszeniem do kwadratu i użyciem wzoru skróconego mnożenia ale coś pogmatwałem
i stoje
4 cze 18:11
ICSP: no to pokaż co ci wyszło
4 cze 18:12
daniel: hihih

mając twoje blogosławienstwo, że metoda, którą staram się zrobić jest poprawna,
obliczyłem jeszcze raz i pięknie wyszło 15/32

dziękuje bardzo
4 cze 18:26
Janek191:
| | 1 | |
sin α − cos α = 0,25 = |
| |
| | 4 | |
zatem
| | 1 | |
sin2 α − 2 sin α* cos α + cos2α = |
| |
| | 16 | |
| 16 | | 1 | |
| − |
| = 2 sin α*cos α |
| 16 | | 16 | |
| 15 | |
| = 2 sin α* cos α / : 2 |
| 16 | |
======================
4 cze 18:49