funkcje tryg. proste zadanka
KUBA: Zad 1
Oblicz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego alfa, jeśli:
a) cos alfa = 0,8
b) cos alfa = 3/5
c) sin alfa = 1/3
d) sin alfa = 0,4
e) cos alfa = √13/7
f) tg alfa = 3/2
g) tg alfa = 12/5
h) ctg alfa = 4/5
4 cze 17:46
KUBA: Podbijam.
4 cze 18:12
4 cze 18:15
5-latek : Poszukaj na forum . Takich zadan jest multum .Od a−e jedynka trygonometryczna i jedziesz
| tgx | |
Npf) sinx= |
| podstaw i policz |
| √1+tg2x | |
| 1 | |
cosx= |
| podstaw i policz |
| √1+tg2x | |
| 1 | |
ctgx= |
| podstaw i policz |
| tgx | |
| 1 | |
Np h) sinx= |
| podsatw i policz |
| √1+ctg2x | |
| ctgx | |
cosx= |
| podstaw i policz |
| √1+ctg2x | |
| 1 | |
tgx= |
| podstaw i policz |
| ctgx | |
| √13 | |
W przykladzie e jest cos zle bo √13/7= |
| >1 a cos zawiera sie <−1,1> wiec moze |
| √7 | |
ma byc cosx =
√7/13
Oczywiscie f i h mozesz zrobic inaczej
4 cze 18:26
agulka: Skorzystaj ze wzorów:
1
0 sin
2α+cos
2α=1
4
0 tgα*ctgα=1
| 4 | | 16 | |
Np.a) cosα= |
| , cos2α= |
| , |
| 5 | | 25 | |
| 16 | | 9 | | 3 | |
z 10 sin2α=1−cos2⇒sin2α=1− |
| ⇒sin2α= |
| ⇒sinα= |
| |
| 25 | | 25 | | 5 | |
| sinα | | | | 3 | | 5 | | 3 | |
tgα= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| cosα | | | | 5 | | 4 | | 4 | |
Pozostałe przykłady sprubuj samodzielnie
4 cze 18:26
Janek191:
@agulka
Nie sprubuje, bo nie umie próbować
4 cze 18:32
Janek191:
Np. c)
| y | |
sin α = |
| ⇒ y = 1 ⋀ r = 3 |
| r | |
zatem
x
2 + y
2 = r
2 ⇒ x
2 = r
2 − y
2 = 3
2 − 1
2 = 9 − 1 = 8
x =
√8 = 2
√2
więc
| x | | 2 √2 | | 2 | |
cos α = |
| = |
| = |
| √2 |
| r | | 3 | | 3 | |
| y | | 1 | | √2 | |
tg α = |
| = |
| = |
| |
| x | | 2 √2 | | 4 | |
| x | | 2√2 | |
ctg α = |
| = |
| = 2 √2 |
| y | | 1 | |
4 cze 18:40
Cicha: Sama probuje to obliczyc−.− to co wyzej niektorzy napisali to dla mnie kosmos
24 wrz 18:59