proszę o pomoc bo mi niestety wychodzi inny wynik :(
Lila: Pole rombu ABCD jest równe 32. Wyznacz współrzędne punktów B i D, jeśli: A(2,3), C(4,1). Ma
wyjść B(−5,−6) i D(11,10)
4 cze 17:14
aniabb:

d1•d2/2=32
√2•d2=32
d2= 16
√2
więc 4
√2 w górę i w dół
B(−1;−2) D(7;6)
mi też wychodzi inny
4 cze 17:33
Lila: dziękuję

będę kombinować dalej ...
4 cze 17:38
Tomek: a mi wyszło dobrze:
długość odcinka |AC|=16
√2
zatem odcinek |SB|=|SD|=8
√2
S=środek odcinka |AC|
S=(3,2)
teraz wyznaczyłem równanie prostej AC:
x+y−5=0
teraz równanie prostej BD która jest prostopadła do prostej AC i przechodzi przez środek tego
odcinka (punkt S)
równanie:
y=x−1
a więc punkt B i D mają współrzędne : (x, x−1)− bo prosta BD przechodzi przez te punkty
ze wzoru na odległość punktu B od prostej x+y−5=0 które wynosi 8
√2 wyszła równość :
wynika z tego ze x=11 lub x=−5
y=10 lub y=−6
czyli B=( 11, 10) D=(−5, −6)

mam nadzieje ze wszystko jasne, moze da się krócej ale ja zawsze wolałem tak robić
4 cze 18:00
4 cze 20:37
aniabb: wiem gdzie miałam błąd..podzieliłam 16/2 i wyszło mi 4

a u Tomka to nie AC miało być 16
√2 a BD

tak jak u mnie
4 cze 20:42
aniabb:
4 cze 20:44