Funkcje
Kasiek: Funkcja f(x)=(2x−a)(2x+a) ma dwa miejsca zerowe, z których jedno jest równe 5
a)Wyznacz a
b)Podaj drugie miejsce zerowe funkcji f
4 cze 17:04
aniabb: a=10 lub a=−10
drugie MZ to −5
4 cze 17:07
Kasiek: Ale jak?
4 cze 17:10
aniabb: za x wstawiasz 5 do pierwszego lub do drugiego nawiasu i przyrównujesz do zera
4 cze 17:12
Kasiek: dzięki
4 cze 17:17
Kasiek: ⎧ −6 jeśli x∊(−∞,−3>
Dana jest funkcja f(x)= ⎩ 12(x−3)(x+5) jeśli x∊(−3,+∞)
a) Wyznacz miejsca zerowe funkcji f
b)Wykaż, że f(−√10)=f(1). Czy ta funkcja jest różnowartościowa? A to umiesz?
4 cze 17:18
aniabb: umiem
4 cze 17:25
Kasiek: Mógłbyś/ Mogłabyś pomóc bo nie ogarniam?
4 cze 17:26
aniabb:
pierwszy kawałek to stała więc nie ma miejsc zerowych
w drugiej x=3 lub x=−5 (każdy nawias=0) ale w podanym zakresie załapuje się tylko x=3
więc MZ x=3
4 cze 17:38
aniabb:
b) f(−√10)=−6 bo to pierwszy zakres
f(1)=12•(1−3)•(1+5) = −144 bo 2 zakres
nie są równe
4 cze 17:41
aniabb: nie jest różnowartościowa
4 cze 17:42
4 cze 17:44