matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje
Kasiek:
⎧
−6 jeśli x∊(−
∞
,−3>
Dana jest funkcja f(x)=
⎩
1
2
(x−3)(x+5) jeśli x∊(−3,+
∞
)
a) Wyznacz miejsca zerowe funkcji f b)Wykaż, że f(−
√
10
)=f(1). Czy ta funkcja jest różnowartościowa?
4 cze 17:01
Eta:
f(x)
na rys. a)miejsce zerowe f(x) :
x=3
b) −
√
10
€ (−
∞
, −3> ⇒ f(−
√
10
)= −6
1
1€(−3,
∞
) ⇒f(1)=
(1−3)(1+5)=................
2
c) odpowiedz samodzielnie ........
4 cze 18:31