Równianie kwadratowe
Dawid: Witam prosiłbym o wytłumaczenie jak rozwiązac ten przykład

(x−1)(x−2)=x
4 cze 16:47
vitek1980:
1) opuść nawiasy
2) przenieś "x" na lewo i uporządkuj trójmian
3) policz Δ oraz ewentualnie x1 i x2
4 cze 17:10
Dawid: wyszło mi
x2−4x+2=0
Delta z tego wychodzi Δ=16−8=8 ..I co dalej ? Jak wyciagnąc pierwiastek z 8 i policzyć x1 i x2
4 cze 17:14
pigor: ... to może tak chcesz
x2−4x+2=0 ⇔ x
2−4x+4= −2+4 ⇔ (x−2)
2= 2 ⇔ |x−2|=
√2 ⇔
⇔x−2=−
√2 lub x−2=
√2 ⇔
x= 2−√2 lub
x=2+√2 . ...
4 cze 17:21