stereometria
krzysiek: Oblicz objętość prostopadłościanu, w którym przekątna ścniany bocznej o długości 8 cm jest
nachylona do podstawy pod kątem o mierze 45 stopni, natomiast przekątna prostopadłościanu
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30 stopni.
4 cze 16:43
Janek191:
p
1 = 8 cm
α = 45
o
p
2
β = 30
o
−−−−−−−−−−−−−−−
a − szerokość podstawy prostopadłościanu
h − wysokość prostopadłościanu
a = h , bo α = 45
o
p
1 = a
√2
czyli
a
√2 = 8
a = 8 :
√2 = 4
√2 i h = 4
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d − długość przekątnej podstawy tego prostopadłościanu
Mamy
| h | | √3 | |
| = tg β = tg 30o = |
| ⇒ 3 h = √3 p2 |
| p2 | | 3 | |
3* 4
√2 =
√3*p
2
12
√2 =
√3*p
2
p
2 = 12
√2 :
√3 = 4
√6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oraz
| d | | √3 | |
| = cos β = cos 30o = |
| |
| p2 | | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
d = p2 * |
| = 4 √6 * |
| = 2 √18 = 2 √9*2 = 2*3 √2 = 6 √2 |
| | 2 | | 2 | |
b − długość podstawy prostopadłościanu
Z tw. Pitagorasa mamy
a
2 + b
2 = d
2
b
2 = d
2 − a
2 = ( 6
√2)
2 − ( 4
√2)
2 = 36*2 − 16*2 = 36
b = 6
−−−−−−
Objętość
V = Pp* h = a*b *h = 4
√2 * 6* 4
√2 = 96*2 =192
========================================
4 cze 17:04
krzysiek: coś ci nie pykło bo nie taki wynik jest
4 cze 17:38
Janek191:
Pomyłka
czyli
p
2 = 2 h = 2* 4
√2 = 8
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d
2 = p
22 − h
2 = ( 8
√2)
2 − ( 4
√2)
2 = 64*2 − 16*2 = 128 − 32 = 96 = 16*6
d =
√16*6 = 4
√6
−−−−−−−−−−−−−−−−−
oraz
b
2 = d
2 − a
2 = 96 − 32 = 64
b =
√64 = 8
−−−−−−−−−−−−−
Objętość
V = Pp*h = a*b *h = 4
√2* 8* 4
√2 = 128*2 = 256
=========================================
4 cze 18:20