geometria analityczna
xoxo: Wyznacz zbiór punktów równo oddalonych od prostej x=4 i punktu P=(−2,0). Narysuj ten zbiór w
układzie współrzędnych.
4 cze 16:08
irena_1:
(a, b)
x=4
x−4=0
|a−4|=
√a2+4a+4+b2
a
2−8a+16=a
2+4a+4+b
2
−12a=b
2−12
To parabola o wierzchołku (1, 0) przechodząca przez punkty (0, 2
√3) i (0; −2
√3).
Osią symetrii tej paraboli jest oś OX
4 cze 16:20
xoxo: a skąd się wzięło wgl to:
| |a−4| | |
| =√ ( a+2)2+b2 |
| √12+02 | |
?
4 cze 19:07
irena_1:
Odległość punktu (a, b) od prostej o równaniu x−4=0:
Odległość punktu (a, b) od punktu (−2, 0):
d=
√(a+2)2+(b−0)2=
√(a+2)2+b2
Te odległości są równe...
4 cze 20:27