okręgi
xoxo: Dla jakiej wartości parametru m równanie x2+y2−2mx+3m=0 opisuje okrąg styczny do prostej x=2?
4 cze 16:05
lol: ≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥
4 cze 16:07
xoxo: 
−.−
4 cze 16:09
B: tak tak...
4 cze 16:12
Janek191:
x2 + y2 − 2m x + 3 m = 0 x = 2
( x − m)2 −m2 + ( y − 0)2 + 3 m = 0
( x − m)2 + ( y − 0)2 = m2 − 3 m
Środek okręgu S = ( m; 0 )
r2 = m2 − 3 m
1) m < 2 ⇒ r = 2 − m ∧ m2 − 3 m = r2
2) m > 2 ⇒ r = m − 2 ∧ m2 − 3 m = r2
zatem
1) m2 − 3 m = ( 2 − m)2
m2 − 3 m = 4 − 4 m + m2
4 m − 3 m = 4
m = 4 − sprzeczność , bo 4 > 2
2)
m2 − 3 m = ( m − 2)2
m2 − 3 m = m2 − 4 m + 4
4 m − 3 m = 4
m = 4
=====
Wtedy mamy
( x − 4)2 + ( y − 0)2 = 22
r = 2
4 cze 16:16