okręgi
xoxo: Oblicz odległosc punktu P(0,−3) od prostej, do której należą puinkty wspólne okręgów
x2+4x+y2+2y+4=0 oraz x2+2x+y2+4y+4=0
4 cze 15:57
Janek191:
P = ( 0; − 3)
oraz
x
2 + 4 x + y
2 + 2y + 4 = 0
x
2 + 2 x + y
2 + 4y + 4 = 0
odejmuję stronami
2 x − 2 y = 0 / : 2
x − y = 0
y = x
−−−−−−
W postaci ogólnej :
x − y = 0
======
P = ( 0 ; − 3)
Korzystam z wzoru na odległość punktu P = ( x
0 ;y
0 ) od prostej
o równaniu A x + B y + C = 0
| | I A x0 + B y0 + C I | |
d = |
| |
| | √ A2 + B2 | |
więc
| | I 1*0 + (−1)*(−3) + 0 I | | 3 | |
d = |
| = |
| = 1,5 √2 |
| | √ 12 + (−1)2 | | √2 | |
Odp. d = 1,5
√2
================
4 cze 16:43