okręgi
xoxo: Dla jeakich wartości parametru m, równanie nie opisuje okręgu

x
2+y
2−4x+2y=m
2−9
4 cze 15:51
Piotr: Kiedy rownanie opisuje okrąg?
r2=a2+b2−c>0
4 cze 15:52
irena_1:
(x−2)2−4+(y+1)2−1=m2−9
(x−2)2+(y+1)2=m2−4
Równanie nie opisuje okręgu, jeśli
m2−4≤0
czyli, jeśli
m ∊ <−2; 2>
4 cze 15:55
xoxo: dziekujee
4 cze 15:55
xoxo: ale dlaczego tam jest po nawiasie 2: −4 i po drugim: −1, jak rozwiąze to co jest w nawiasach
juz mi da szukane rownanie...
4 cze 21:15
krystek: Z postaci ogólnej przechodzisz na kanoniczną.
4 cze 21:17
xoxo: i czemu m2−4 jest mniejsze lub równe zero, skoro to r2=m2−4?
4 cze 21:19
krystek: m2−4=r2 ⇒r=√m2−4
4 cze 22:17