geometria analityczna
ksenio: Narysuj okrąg i napisz jego równanie, jeśli środkiem okręgu jest punkt O (0,0)
a promień wynosi 4
√2
ogólnie nie wiem jak narysować ten promień, może to ktoś objaśnić?
4 cze 15:25
Janek191:

O = ( 0; 0 )
r = 4
√2
Wstawiam do wzoru :
( x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2
Odp.
( x − 0)
2 + ( y − 0)
2 = ( 4
√2)
2 = 16*2
Odp. x
2 + y
2 = 32
===================
Rysunek
4 cze 15:32
irena_1:
Narysuj okrąg o środku (0, 0), przechodzący przez punkt (4, 4)
4 cze 15:35
ksenio: Irena, dlaczego punkt (4,4)?
Jak to jest z tymi pierwiastkami?
4 cze 15:39
irena_1:
Bo promień jest równy 4√2 i środkiem jest punkt (0, 0)
O=(0, 0), P=(4, 4)
|OP|=√42+42=√16+16=√16*2=4√2=r
4 cze 15:50
ksenio: ale skąd było wiadomo że to (4,4) ?
4 cze 16:05
irena_1:
Równanie tego okręgu to
x2+y2=32
32=16+16=42+42
4 cze 16:12
Basia: X2+2x+y2+50y=0
25 kwi 13:19