wartość bezwgledna
man: dla jakich a istnieją 4 rozwiązania |x2−3|x|−4|=a
jak kto zrobić algebraicznie?
4 cze 15:25
PW: Nie ma pierwiastków, gdy a<0 (prawa strona ujemna, lewa nieujemna).
Jeżeli a=0, to mamy równanie
|x2−3|x|−4|=0,
czyli
(1) x2−3|x|−4=0,
x2−4 = 3|x|
x2−4 = 3x ⋀ x≥0 ∨ x2−4 = −3x ⋀ x<0
x2−3x−4=0 ⋀ x≥0 ∨ x2+3x−4=0 ⋀ x<0
(x−4)(x+1)=0 ⋀ x≥0 ∨ (x+4)(x−1)=0 ⋀ x<0
Pierwiastkiem pierwszego równania jest tylko 4 (bo −1 nie należy do dziedziny), a
pierwiasstkiem drugiego jest tylko −4 (bo 1 nie należy do dziedziny).
Mamy więc: dla a<0 nie ma pierwiastków, dla a=0 są dwa pierwiastki.
Pobaw się podobnie dla a>0 − pewnie będą 4 pierwiastki, ale sam to odkryj − zamiast równania
(1) będą dwa równania:
(2) x2−3|x|−4=a
(3) x2−3|x|−4=−a
i dalej będą po dwa przypadki dla (2) i dla (3) − jak wyżej.
4 cze 17:01