matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
ala:
Wykaż, że funkcja jest nieparzysta:
x
3
−x
a) f(x) =
x
2
−25
b) f(x) = {x
2
, jeśli x≥0 −x
2
, jeśli x<0
4 cze 15:23
bezendu:
Kiedy funkcja jest nieparzysta ?
4 cze 15:32
irena_1:
a)
(−x)
3
−(−x)
−x
3
+x
x
3
−x
f(−x)=
=
=−
=−f(x)
(−x)
2
−25
x
2
−25
x
2
−25
4 cze 15:33
bezendu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/30.html
4 cze 15:34