Twierdzenie sinusów.
nie ogarniam: Proszę o pomoc w zadaniach z twierdzenia sinusów.
z1. Oblicz miary pozostałych kątów trójkąta ABC, jeśli ∡ABC=120 stopni oraz:
a)IABI=2√3, IACI=6, b) IABI=4√2, IACI=4√3
z2. Oblicz brakujące długości boków i miary kątów trójkąta.
a) a=15cm, b=6cm, α=30 stopni b) a=8cm, β= 23stopnie, γ=64 stopnie,
c) a=12cm, α=37 stopni, β=54 stopnie, d) a=5cm, b=7, α=30 stopni
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby mogł mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak, a nie inaczej.
Z góry dziękuje
4 cze 15:07
irena_1:

1.
a)
c=2
√3
α=120
0
0
0<γ<90
0
γ=30
0
β=180
0−(120
0+30
0)=30
0
4 cze 15:42
irena_1:
b)
γ=45
0
β=180
0−(120
0+45
0)=15
0
4 cze 15:45
B:

z2. Oblicz brakujące długości boków i miary kątów trójkąta.
a) a=15cm, b=6cm, α=30 stopni b) a=8cm, β= 23stopnie, γ=64 stopnie,
c) a=12cm, α=37 stopni, β=54 stopnie, d) a=5cm, b=7, α=30 stopni
a)
| sin α | | sin β | | sin γ | |
| = |
| = |
| |
| a | | b | | c | |
| sin 30 | | sin β | | sin γ | |
| = |
| = |
| |
| 15 | | 6 | | c | |
U{6}{30 = sin β
2U{1235467ggggbveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeyyyyyyy pierdol matme w chuj
4 cze 16:07