Okrąg wpisany w trapez równoramienny
Aga: Na okręgu o promieniu r=10 opisano trapez równoramienny o kącie ostrym 45 stopni. oblicz Pole i
obw trapezu.
Z moich obrazków na paincie nic nie wychodzi ale:
h trapezu = 2*r = 20
wobec tego jego ramie ma 20 √2
jeżeli na okręgu opiszemy czworokąt to suma przeciwległych boków jest równa:
2c = a + b
40 √2 = a + a + 20 + 20
2a = 40 √2 − 40
a = 20 √2 − 20
i b= a + 2*20
b= a + 40
b=20 √2 + 20
i Pole mi wyszło 200 ( √2 − 1)
zaś obw=80 √2
I nie wiem właśnie czy tak powinno być, bo często popełniam głupie błędy. Proszę o sprawdzenie.
4 cze 14:53
Janek191:
h = 2*r = 2*10 = 20
c = h √2 = 20 √2
a + b = 2 c = 40 p{2)
Podstawiam do wzoru
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5* 40 √2* 20 = 400 √2
======================================
4 cze 15:13
Aga: a, już widzę, że chyba pole powinno mieć 400 p {2}.
4 cze 15:13
Aga: właśnie

A reszta jest ok ?
4 cze 15:13
Janek191:
L = a + b + 2 c = 2 c + 2 c = 4 c = 4* 20 √2 = 80 √2
===========================================
4 cze 15:13
Aga: Czyli tak. Dziękuję ślicznie
4 cze 15:15