Obliczyć przybliżoną wartość
Variuss: Obliczyć przybliżoną wartość
ln(3√1,03 + √0,98 − 1 )
4 cze 14:05
Vizer:
Używasz wzoru wykorzystującą różniczkę funkcji dwóch zmiennych
f(x
0+Δx,y
0+Δy) ≈ f(x
0,y
0) + f'
x * Δx + f'
y * Δy
za f(x,y) przyjmiemy taki wzór :
f(x,y) = ln(
3√x +
√y − 1)
x
0 = 1
y
0 = 1
Δx = 0,03
Δy = −0,02
| | 1 | | 1 | |
f'x = |
| * |
| |
| | 3√x + √y − 1 | | 33√x2 | |
| | 1 | | 1 | |
f'y = |
| * |
| |
| | 3√x + √y − 1 | | 2√y | |
Podstawiasz do powyższego wzoru i liczysz.
4 cze 14:32
zeenn: | | 1 | | 1 | | 1 | |
= 3√1 + √1 −1 + |
| * |
| * 0,03 + |
| * |
| | 3√1+√1−1 | | 33√12 | | 3√1+√1−1 | |
?
4 cze 14:55
Vizer:
Logarytm tylko zgubiłeś na samym początku przy podstawianiu za f(x0,y0)
4 cze 14:57
zeenn: aha, fakt, ale to nie ma znaczeniu przy liczeniu, prawda?
4 cze 14:58
Vizer:
No trochę ma.
Wg Twojego rozwiązania :
3√1 + √1 − 1 = 1
A jak powinno być:
ln(3√1 + √1 − 1) = ln1 = 0
4 cze 15:01
Variuss: z całości wyszło mi 1, chyba coś nie tak zrobiłem.
4 cze 15:06
4 cze 15:35
Mateusz: Ktoś mógłby mi wytłumaczyć skąd w tym przykładzie wzięło się to przy
f'(x) * 1:3 3√x3
i
przy f'(y) * 1:2 √y
6 lip 19:35